A vese

Dialízis eljárások

A dialízis eljárások két fő csoportját különböztetjük meg attól függően hogy hol helyezkedik el az a szűrő, ami a vért megtisztítja és a folyadékot kivonja a szervezetből - a szervezeten belül, avagy azon kívül.

Eszerint létezik hemodialízis és peritoneális dialízis.

A hemodialízis

Ezzel a kezelési móddal egy ún. „művese gép” segítségével távolítjuk el a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat és a felesleges vizet. Ehhez a kezelési módhoz a Cimino fisztula kialakítása szükséges. A Cimino fisztula kialakítás lényege, hogy az alkaron lévő nagyobb artériát (verőeret) egy vénával kötik össze, ezáltal a véna fala kitágul, megvastagodik, jól szúrhatóvá válik kb. 4-6 héten belül.

A kezeléshez két tűt használunk. Az artériás tűn keresztül a vér a szűrőbe (dializátorba) jut. A dializátor az a szűrő, amely nagyon kis átmérőjű kapilláris csövekből áll. A dializátorban két teret különítünk el. Az egyik az előbb említett kapilláris membrán, ebben áramlik a vér. A másik térben áramlik ellentétes irányban a speciális összetételű sóoldat (mosófolyadék). Ide szűrődnek át a szervezet salakanyagai. Az ily módon megtisztított vér a vénás tűn keresztül jut vissza a keringésbe. A kezelés során percenként kb. 2 dl vér áramlik át a szűrőn. A kezelés hetente 3-4 órát vesz igénybe.

A peritoneális dialízis

A peritoneum:

A hashártya egy természetes, félig áteresztő hártya, a hasüregben helyezkedik el, a hasüregi szerveket borítja be. Szerepe a hasi szervek védelmén kívül, hogy kevés savós váladékot termel, és így a belek mozgását megkönnyíti.

Felülete 1,5-2,0 m2. A szervek felőli felületén helyezkednek el a kapillárisok. A CAPD kezelés során a hasüregbe engedett steril oldat hatására a hashártya szűrőként működik. Ennek apró pórusain keresztül távoznak el a méreganyagok és a felesleges folyadék a szervezetből.

A továbbiak megértéséhez két új fogalommal kell megismerkedni: az ozmózis és a diffúzió fogalmával.

Ozmózis

A két folyadékteret elválasztó féligáteresztő (ozmotikus) szűrő csak a vízmolekulák számára átjárható, az oldott anyagok (ionok) számára nem. Ha az egyik oldal koncentrációja nagyobb (az ott lévő oldat töményebb), akkor folyadékáramlás indul meg a töményebb oldal felé. A töményebb oldatnak ozmotikus szívóhatása van. Ozmózissal folyadékot tudunk eltávolítani. Minél töményebb az oldat, annál több folyadékot tudunk eltávolítani.

Diffúzió

Akkor jön létre, ha a különböző koncentrációjú oldatokat olyan szűrő választja el, melyen a vízmolekulák és az oldott anyagok (ionok, méreganyagok) is szabadon átjuthatnak. A folyamat addig tart, míg a két oldal koncentrációja egyenlő nem lesz. Hasonló folyamat zajlik le, mint a filteres tea oldásánál. A teából kioldott anyagok a filter falán átlépve, a forró vizet megfestik. Diffúzióval tehát kiegyenlítődés jön létre.

A peritoneális dialízis során a szűrő szerepét a hashártya tölti be. A hashártyán keresztül a vérből diffúzió útján a méreganyagokat, a cukrot is tartalmazó dializáló oldattal pedig a folyadékot tudjuk eltávolítani a szervezetből. A peritoneális dialízis alatt az ozmózis és a diffúzió egy időben zajlik.

Visszatérve a hashártyára tehát, a diffúzió következtében a víz szabadon áramlik a két oldal között. De, mivel a pórusok nagysága különböző, ezért csak bizonyos nagyságú anyagok távoznak el, mint például a méreganyagok, az ionok, és a kisebb molekulájú fehérjék. Ezért kell a CAPD kezelés alatt megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztani.

A peritoneális dialízis során tehát a hasüreget bélelő hashártyán (peritoneumon) keresztül történik a dialízis. Ahhoz, hogy dializálni tudjunk, egy hajlékony, szilikon anyagból készült hasi katétert kell a hasüregbe helyezni. Ez a Tenckhoff katéter, ehhez csatlakozik egy a hasfalból kb. 15-20 cm hosszan kilógó transzfer szet (összekötő cső), melyen keresztül 2 000 ml, glükózt és ionokat tartalmazó dializáló oldatot engedünk a hasüregbe. Az oldat a kezelés típusától függően meghatározott ideig van a hasüregben, ezen idő alatt történik a salakanyag és a felesleges víz eltávolítása a szervezetből. A vér megtisztítása tehát a szervezeten belül történik, vért nem vezetnek ki a szervezetből, mint a HD-nél.

CAPD – folyamatos, ambuláns peritoneális dialízis

C = continous (folyamatos)
A = ambuláns
P = peritoneális
D = dialízis

Folyamatos, mert a nap 24 órájában el van osztva (4-6 óránkénti oldatcsere négy alkalommal), így a hasüregben folyamatosan van dializáló oldat.

Ambuláns, mert nem igényel kórházi bennfekvést, havonta egyszeri kontroll elegendő.

PD, vagyis a hashártyán keresztül történik a dialízis.

A kezelés lényege, hogy a hasüregben folyamatosan van dializáló oldat. Az oldatot 4-6 óránként kell cserélni, egy csere 30 percet vesz igénybe. Kifolyási idő 20 perc, befolyási idő 8-10 perc. Két oldatcsere között legfeljebb 10 óra telhet el, ezt célszerű éjszakára tenni.

IPD - intermittáló (szakaszos) peritoneális dialízis

Szakaszos PD. A kezelést automata gép segítségével végzik. A dializáló folyadék rövid ideig van a hasüregben. A kezelési idő 10-12 óra, a kezelést hetente három alkalommal végzik kórházi körülmények között.

CCPD - folyamatos, ciklikus peritoneális dialízis (CCPD)

Ez a kezelési mód is folyamatos, mivel szintén állandóan van folyadék a hasüregben, de a nap bizonyos időszakában – ciklikusan – az oldatcserét automata gép végzi.

A CAPD előnyei:
- nagyfokú függetlenség
- rugalmas időbeosztás
- folyamatos méregtelenítés
- otthon végezhető
- szabadabb diéta
- stabil vérnyomás és vércukorszint, az inzulin beadható a dializáló oldatba.
- nem igényel érösszeköttetést és heparinizációt
- kórháztól független életformát biztosít

A CAPD korlátai:
- állandó hasi katéter viselése
- megfelelő helyigény az oldatok tárolására
- bizonyos fertőzésekre való hajlam
- nincs kezelésmentes nap
Keresés a honlapon

A weboldal karbantartása megszűnt, a hasznosnak ítélt tartalmak publicitását azonban megtartjuk.

Köszönjük a közel 100 ezer látogató érdeklődését.
Reméljük, sikerült némi segítséget nyújtani.

2018. május
 


Tisztelt Látogató!

Kérjük, hogy adójának 1%-ával támogassa a Szent Margit Kórház Vese Alapítványt!

Adószámunk:
18087183-1-41
1032 Budapest, Bécsi u. 132.

Köszönjük, hogy támogatja vesebeteg embertársaink ellátásának javítását.VII. Országos Pszichonephrologiai Konferencia

2013. május 13-án a Magyar Nephrologiai Társaság, a Magyar Vese Alapítvány, a Preventív Medicináért Alapítvány és a Szent Margit Kórház Vese Alapítvány valamint a Nemzeti Vese-program támogatásával immáron hetedik alkalommal rendeztük meg Újpest Polgár Centrumában az Országos Pszichonephrologia és Rehabilitációs Konferenciát 85 regisztrált résztvevővel.

Tovább >>>


VI. Országos Pszichonephrologiai Konferencia (Meghívó)

2012. május 5-én, szombaton 9.00-17.00 óra között kerül megrendezésre a Magyar Nephrologiai Társaság Pszichoszociális és Rehabilitációs Bizottságának rendezésében a VI. Országos Pszichonephrologia és Rehabilitációs Konferencia.

Fókuszban: Az egészségkárosodás megállapításával kapcsolatos változások, az idős vesebetegek kezelésének, gondozásának kérdései.

Helyszín: Újpest Önkormányzat Polgár Centrum
Budapest, IV., Árpád u. 66. (a 3-mas metró Újpest végállomásánál)

Térkép
Tai Csi Diósjenőn
2012.04.19.

2011-ben a diósjenői táborozásokon segítette munkánkat Gervai Miklós András, a Tai Csi magyarországi mestere is. Az ő tevékenységét mutatja be az alábbi tájékoztató.
Közhasznú jelentések
2013. évi jelentés
2012. évi jelentés
2006. évi jelentés