Mozart zongoraversenyek No 20 és No 23Wolfgang Amadeus Mozart D-moll zongoraversenye (No 20, Köchel-jegyzékszám 466) abban az időszakban született, amikor az új hercegérsekkel, Hieronymous Colloredoval megromlott viszonya miatt elhagyta Salzburgot, és feleségével, Constanze Weberrel, a Weber család bécsi házába költöztek (1781).

Egy év múlva, 1782-ben itt, Bécsben került bemutatásra Mozart Szöktetés a szerájból című operája, ami óriási színházi sikert hozott a zeneszerzőnek. Ezidőtájt a fiatal művésznek tanítással és saját zongoraversenyeinek bemutatásával kellett pénzt keresnie a megélhetéshez. Ennek köszönhetően 1784-ben nem kevesebb, mint öt új darabot írt.

A Bécsi Opera karmestere ekkor Joseph Haydn volt.

1785-ben megszületik a D-moll (No 20, KV 466) és a C-dur (No 21, KV 467) zongoraverseny, mindössze két hónap alatt. A két nagyszerű zongoradarab Haydnre óriási hatást gyakorolt.

Mozart legismertebb darabja kétségkívül az A-dur (No 23, KV 488) zongoraverseny, amit Bécsben írt a Figaro házassága komponálása során "pihenésképpen". Ennek első bemutatója valószínűleg 1786 márciusában volt a hagyományos Oxford Lent Concerts keretei közt. Mozart-szakértők véleménye szerint ez volt a zeneszerző utolsó mesterműve. Az Allegro és a Presto tételek vidámak, könnyedek. Az Andante egy régi olasz tánc, a sicilliano stílusában íródott, vidéki pásztordal hangulatát idézve.

Hallgassa meg a 23. zongoraversenyt is:Allegro                      Andante                      Presto
Keresés a honlapon

A weboldal karbantartása megszűnt, a hasznosnak ítélt tartalmak publicitását azonban megtartjuk.

Köszönjük a közel 100 ezer látogató érdeklődését.
Reméljük, sikerült némi segítséget nyújtani.

2018. május
 


Tisztelt Látogató!

Kérjük, hogy adójának 1%-ával támogassa a Szent Margit Kórház Vese Alapítványt!

Adószámunk:
18087183-1-41
1032 Budapest, Bécsi u. 132.

Köszönjük, hogy támogatja vesebeteg embertársaink ellátásának javítását.VII. Országos Pszichonephrologiai Konferencia

2013. május 13-án a Magyar Nephrologiai Társaság, a Magyar Vese Alapítvány, a Preventív Medicináért Alapítvány és a Szent Margit Kórház Vese Alapítvány valamint a Nemzeti Vese-program támogatásával immáron hetedik alkalommal rendeztük meg Újpest Polgár Centrumában az Országos Pszichonephrologia és Rehabilitációs Konferenciát 85 regisztrált résztvevővel.

Tovább >>>


VI. Országos Pszichonephrologiai Konferencia (Meghívó)

2012. május 5-én, szombaton 9.00-17.00 óra között kerül megrendezésre a Magyar Nephrologiai Társaság Pszichoszociális és Rehabilitációs Bizottságának rendezésében a VI. Országos Pszichonephrologia és Rehabilitációs Konferencia.

Fókuszban: Az egészségkárosodás megállapításával kapcsolatos változások, az idős vesebetegek kezelésének, gondozásának kérdései.

Helyszín: Újpest Önkormányzat Polgár Centrum
Budapest, IV., Árpád u. 66. (a 3-mas metró Újpest végállomásánál)

Térkép
Tai Csi Diósjenőn
2012.04.19.

2011-ben a diósjenői táborozásokon segítette munkánkat Gervai Miklós András, a Tai Csi magyarországi mestere is. Az ő tevékenységét mutatja be az alábbi tájékoztató.
Közhasznú jelentések
2013. évi jelentés
2012. évi jelentés
2006. évi jelentés