A vese

A vesék testünk azon részei, amelyeknek működése feltétlenül szükséges az életünk fenntartásához. Az emberek többsége két vesével születik, ezek a hátunk közepe táján találhatók a gerincoszloptól jobbra és balra. A veséknek számos feladatuk van:

- megtisztítják a vért a fölösleges folyadéktól és salakanyagoktól,
- kiválasztják a vizeletet,
- biztosítják a szervezet só- és vízháztartásának egyensúlyát,
- segítik a vérnyomás szabályozását, a vörösvérsejtek termelését (EPO),
- szabályozzák a Ca és P anyagcserét.


Ezek az ásványi anyagok szükségesek az ép csontozat kialakulásához, fennmaradásához. Elégtelen veseműködésben az alacsony Ca szint miatt a csontok fokozatosan mész-szegénnyé és ezért törékennyé válnak, a foszfor szint viszont emelkedik, ami bőrviszketést és izületi fájdalmakat okoz. A csontok anyagcseréjében nélkülözhetetlen az aktív D vitaminképzés is.Ez biztosítja, hogy a csontképzéshez szükséges kalcium felszívódjon és a csontokba beépüljön.

- hormonokat termelnek: renint és eritropoetint.

A renin a vérnyomást szabályozza. Veseelégtelenségben ennek a hormonnak a termelése fokozódik, magas vérnyomás alakul ki.

Az eritropoetin (EPO) a csontvelőbe jutva fokozza a vörösvértestek termelését.
Veseelégtelenségben csökken e hormon szintje, és ez a vas- és folsav-hiánnyal együtt eredményezi a vörösvértestek csökkent számú képződését, melyeknek még az élettartamuk is csökken (a normális 120 napnak felére-harmadára).

A krónikus veseelégtelenség tünetei

Az első tünet, ami arra késztetheti a beteget, hogy felkeresse orvosát, az egy általános fáradtságérzet. De vannak egyéb figyelmeztető jelek is: megváltozik a vizelet gyakorisága, formája; égető érzés jelentkezik vizelés közben; véres, vagy kávészínű vizelet; az arc, a lábak, a has felpuffadása, háttáji fájdalom a bordák alatt, magas vérnyomás.

A vese felmondja a szolgálatot

Ha mindkét vese felmondja a szolgálatot, nem tudja a fentebb említett igen fontos feladatait ellátni. Amikor a vese funkciója már csak a normálisnak 5%-a, vagyis amikor a funkciók 95%-a megszünt, az életben maradás orvosi beavatkozás nélkül lehetetlen, a vesék működését pótolni kell. Ez művese kezelésekkel (dialízissel) vagy idegen vese beültetésével (transzplantációval) történhet. A művesekezelés nem gyógyítja meg a krónikus veseelégtelenséget, csak lehetővé teszi az élet fenntartását, a transzplantáció ezzel szemben az egészséges emberhez igen közeli állapotot eredményez.

A dialízis

A dialízis egy olyan rendszeres külső beavatkozás, amelynek célja a vesék muködésének lehető legnagyobb mértékű pótlása. Két formája van: a hemodialízis (HD) és a peritoneális dialízis (PD).

A hemodialízis során, (az esetek többségében) a karban haladó vénából egy tűn keresztül kivezetik a vért, ami ezután a dialízáló készülék segítségével egy dializátoron (szűrőn) áthaladva megtisztul, majd egy másik tűn keresztül visszatér a vénába. A vér cirkulációja a kezelés alatt folyamatos. Egy kezelés 4-5 óra hosszat tart, a kezelések gyakorisága általában hetente három.

A peritoneális dialízis a hashártya (peritoneum) szűrőképességét használja ki. A hasfalba beépített csatlakozón (katéteren) keresztül a hasüregbe megfelelő mennyiségű és összetételű folyadékot engednek be. Megfelelő idő eltelte után a méreganyagokkal telített folyadékot ki kell engedni, az újat pedig betölteni. Ez a ciklus 4-6 óránként ismétlődik. A kezelés otthon is elvégezhető, ez a folyamatos (angolul: continuous), ambuláns peritoneális dialízis (CAPD).

A HD-ről és a CAPD-ről részletesebben itt lehet olvasni.


A veseátültetés

A veseátültetés (transzplantáció) alternatív kezelés veseelégtelenség esetén. Az átültetéskor a vesét sebészeti úton eltávolítják vagy egy élő, önkéntesen felajánlkozó (többnyire) hozzátartozóból, vagy olyan rokoni kapcsolatban nem álló személyből, aki balesetben meghalt, és ugyancsak sebészeti úton behelyezik a veseelégtelenségben szenvedő beteg testébe. Az előbbiek a donorok, az utóbbi a recipiens.

Egy sikeres átültetés olyan életminőséget biztosít, ami hasonló egy egészséges emberéhez. Mivel a szervezet harcol az idegen szövet ellen, ezért csak a recipenséhez hasonló szövetszerkezetű vese ültethető be, valamint a kilökődés megakadályozására transzplantáció után állandó gyógyszerezés szükséges. Az átültetett vesék azonban nem mindig működnek megfelelően, és élettartamuk is korlátozott. A beültetett vese leállása esetén ismét dialízis szükséges.

Melyiket célszerű választani?

Ha egyéb betegség ebben nem akadályozza a beteget, a transzplantáció a legjobb megoldás. A dialízis szükségességének felmerülésekor kérheti a transzplantációs várakozó listára történő felvételét is. Azonban a szövetegyezőség és a vesére várakozók nagy száma miatt erre sokszor hosszú évekig várni kell, addig a dialízis elkerülhetetlen.

A hemodialízishez hetente három alkalommal fel kell keresni egy dialízis állomást, ahol a kezelést elvégzik. Ezek ma már igen sok helyen megtalálhatók. Lehetőség van üdülni, külföldre utazni is, olyan helyre, ahol előre megszervezhető módon biztosítható a hemodialízis. Két kezelés közötti időben egyébként semmiféle más kezelés nem szükséges, szabadon lehet mozogni.

A peritoneális dialízis (CAPD) otthon, (sőt munkahelyen, szállodában, autóban, stb.) elvégezhető kezelés, amit naponta többször és rendszeresen kell végrehajtani. Nem kötődik dialízis állomáshoz. Szakemberek betanítják, a továbbiakban a beteg egyedül is el tudja végezni. Természetesen a megfelelő feltételeket és a szükséges mennyiségű dializáló oldatot mindig biztosítani kell, bárhol is tartózkodik, ami bizonyos esetekben nehézséget okozhat.

Mindkét kezelési módnak vannak előnyei és hátrányai is, sőt lehetnek bármelyik módszernek kizáró okai is. Erről a kezelőorvos részletes felvilágosítással kell, hogy szolgáljon. Ajánlott megkeresni a helyi vesebeteg egyesület képviselőit, segítségükkel olyan betegekkel beszélgetni, akik más-más kezelési módot választottak.

A kellő ismeretek birtokában mérlegelni kell - a döntés mindig a beteg ember kezében van!

Hogyan lehet élni veseelégtelenséggel?

Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni, mert mindenki másképpen reagál a veseelégtelenségre és a kezelésre. A dialízissel való együttélés megkíván bizonyos változásokat betegtől, hozzátartozótól egyaránt, sőt az is lehet, hogy komolyabb módosításokat kell végrehajtani az életstílusban, az életfilozófiában. Mert életünk bármiféle lényeges változása szükségessé teszi szokásaink, prioritásaink átértékelését.

A legtöbb ember, aki krónikus betegségben szenved, bizonyos fokú depressziót, félelmet, szorongást érez. Ezek az érzések normálisak, s amint a beteg hozzászokik a kezelésekhez, képes lesz arra, hogy kezelje ezeket az érzéseket. Fontos, hogy továbbra is fenntartson minden olyan kapcsolatot, amelyek fontosak voltak a számára.
Keresés a honlapon

A weboldal karbantartása megszűnt, a hasznosnak ítélt tartalmak publicitását azonban megtartjuk.

Köszönjük a közel 100 ezer látogató érdeklődését.
Reméljük, sikerült némi segítséget nyújtani.

2018. május
 


Tisztelt Látogató!

Kérjük, hogy adójának 1%-ával támogassa a Szent Margit Kórház Vese Alapítványt!

Adószámunk:
18087183-1-41
1032 Budapest, Bécsi u. 132.

Köszönjük, hogy támogatja vesebeteg embertársaink ellátásának javítását.VII. Országos Pszichonephrologiai Konferencia

2013. május 13-án a Magyar Nephrologiai Társaság, a Magyar Vese Alapítvány, a Preventív Medicináért Alapítvány és a Szent Margit Kórház Vese Alapítvány valamint a Nemzeti Vese-program támogatásával immáron hetedik alkalommal rendeztük meg Újpest Polgár Centrumában az Országos Pszichonephrologia és Rehabilitációs Konferenciát 85 regisztrált résztvevővel.

Tovább >>>


VI. Országos Pszichonephrologiai Konferencia (Meghívó)

2012. május 5-én, szombaton 9.00-17.00 óra között kerül megrendezésre a Magyar Nephrologiai Társaság Pszichoszociális és Rehabilitációs Bizottságának rendezésében a VI. Országos Pszichonephrologia és Rehabilitációs Konferencia.

Fókuszban: Az egészségkárosodás megállapításával kapcsolatos változások, az idős vesebetegek kezelésének, gondozásának kérdései.

Helyszín: Újpest Önkormányzat Polgár Centrum
Budapest, IV., Árpád u. 66. (a 3-mas metró Újpest végállomásánál)

Térkép
Tai Csi Diósjenőn
2012.04.19.

2011-ben a diósjenői táborozásokon segítette munkánkat Gervai Miklós András, a Tai Csi magyarországi mestere is. Az ő tevékenységét mutatja be az alábbi tájékoztató.
Közhasznú jelentések
2013. évi jelentés
2012. évi jelentés
2006. évi jelentés